Tuesday, February 22, 2011

Restu.

Well, tajuk kita hari ini adalah restu.
Hehe, tiba2 pula jadi penceramah sebentar.
Anyways, in my opinion, in whatever you do, if you get blessed by someone, you feel happy.
And then, suddenly the thing you do, it feels right.
Macam nak keluar jalan2, you ask your parents permission.
When they say yes, you feel happy.
If don't and you still insist in going out secara senyap2, you don't feel good.
You feel guilty.
Sebab, takde restu.
Betul tak?
Well, that happens to me sometimes.
Degil juga nak keluar rumah walaupun mak tak bagi.

Anyhow, how about getting married with someone that you love?
You surely want your parents' blessings right?
Mestilah tak nak kahwin lari.
Hurmm.
Susahnya kalau mak bapak tak suka dengan pilihan hati.
Kita dah suka pada dia bagai nak gila, last2 mak bapak cakap, jangan nak ngada2.
Runsing hati.
Bercelaru fikiran.
Yup, we know that our parents want the best for us.
Nak kita hidup bahagia.
Tapi, macam mana mak bapak kita tahu yang si dia bukan pilihan yang baik untuk kita?
Rupa?Pangkat?Harta?Perangai?Keturunan?
Tepuk dada, tanyalah mak bapak kita.

Yup, saya pun nak restu daripada mak bapak saya bila nak kahwin nanti.
Tak nak kahwin lari.
Kalau mak bapak tak bagi?
Saya pujuk guling2 depan mereka.
Mesti mereka bagi.
Kalau tak bagi jugak, tak kahwinlah saya.

So, harap2 mak bapak bagi restu. Amin.



p/s : merapu di malam hari.

2 comments:

Saini Nusrom said...

aku terbaca "Tepuklah dada mak bapak kita..." hahahaha bengs...

gitue kan nak kahwin dah katenyer... 'mak' kate stablekan kewangan masing2 dlu uols... kannnn! =P

Anonymous said...

okay 'mak'!
haha.

mira-